Om rullestolrugby - Oslo Rullestolrugbyklubb

Go to content

Om rullestolrugby

Rullestolrugby
Rullestolrugby
Rullestolrugby
Rullestolrugby
Rullestolrugby
Rullestolrugby er en unik lagidrett skapt for personer med funksjonsnedsettelser, den kombinerer elementer fra rugby, basket, ishockey og håndball. Sporten har sitt utspring i Canada i 1977, der en gruppe tetraplegikere ønsket er alternativ til rullestolbasket. 1979 var første gang rullestolrugby ble spilt utenfor Canada, når de hadde en demonstrasjon av sporten i Minnesota USA og i 1993 var 15 land aktive. I dag spilles rullestolrugby i over 40 land, der 27 land er med i internasjonale konkurranser. I 1994 ble rullestolrugby godkjent som en egen gren i Paralympics, og billettene til kampene som gikk i London 2012 ble revet bort på tre dager og ble dermed en av de mest populære sportene i Paralympics.
Hva er rullestolrugby?
Rullestolrugby (også kjent som Murderball eller Quadball) er en felles sport for menn og kvinner med funksjonsnedsettelser. Lagene har 4 spillere hver på banen, som konkurrerer i å få ballen over motstanderens mållinje. Spillerne bruker manuelle rullestoler som er spesielt designet for denne sporten. Kontakt mellom stolene er lov og er en stor del av sporten for å blokkere motstanderen. Kampene spilles innendørs på basketballbane og med en volleyball. Det benyttes to forskjellige stoler, en offensiv og en defensiv.
Hvem kan spille?
For å spille rullestolrugby må man ha en funksjonsnedsettelse som påvirker armer og ben. De fleste som spiller er ryggmargsskadde med helt eller delvis lammelse i ben og delvis lammelse i armer. Andre grupper som kan spille er de med muskelsvinn, amputerte, spastikere og leddgiktrammede. Menn og kvinner spiller på samme lag og i samme konkurranser. Det har vist seg at utøvere som har amputert eller som er født med dysmeli har gode forutsetninger til å bli gode i rullestolrugby. Noen av verdens beste spillere har nettopp disse diagnosene.
 
Forutsetninger for å spille rullestolrugby:
 
1) klare å kjøre rullestol av egen kraft.
 
2) har koordinasjons- og orienteringsevne.
 
3) kognitive utfordringer blir ikke hensyntatt.
 
Barn og unge er også velkommen til å spille rullestolrugby, man trenger ikke bruke rullestol i dagliglivet for å delta. Sporten er taktisk og fysisk krevende, så man får benyttet både hode og kropp i en sosial lagsport. Ta kontakt med oss hvis du har lyst til å prøve!
Obs! I Norge er du velkommen til å spille rullestolrugby selv om du har en helt frisk overkropp, men du får ikke spille internasjonalt.
Klassifisering
Klassifisering innenfor sporten gjør at man får en rettferdig inndeling av lag og lar spillerne delta på høyeste nivå uavhengig av funksjonsnedsettelse. Hver spiller tildeles mellom 0,5 og 3,5 poeng alt etter styrke og funksjonsnivå i forhold til det å spille rullestolrugby. Hvert lag kan ha maksimum 8 8 poeng totalt på banen av gangen fordelt på 4 spillere. Fordi rugby er en taktisk preget lagsport, har alle spillere en viktig funksjon for at laget kan fungere. Ved norske turneringer gis det dispensasjon fra det internasjonale klassifiseringssystemet. Funksjonsfriske er ofte med på treninger for å få nok spillere til å kunne spille treningskamper.
Trening
Rullestolrugby er en idrettsgren som gir deg kondisjon og styrke. Du får også mye kjøreteknisk trening. På trening øver vi på forskjellige spillemåter og lagoppsett. Hver spiller har sin funksjon på banen og mye av treningen går på taktikk og treningsdagen avsluttes med en treningskamp.
 
Born To Run har trening i Haugenstuahallen 18.30-20.30
 
Ta kontakt med oss før du møter opp på trening så du er sikker på at du finner oss.
 
 
Les mer i vår nybegynnerguide.>>  

 
Se andre klubber i andre byer og treningsdager på Rugbyforbundet sine sider>>
 
Lyst til å bli dommer? Les mer her>>
____________________________________
Oslo Rullestolrugbyklubb, Org.nr: 996013502
Back to content